[...] diety na dietę wegańską z awokado, orzechami i nasionami nie tęskni za tłuszczami zwierzęcymi ponieważ surowe wegańskie tłuste rośliny są tak satysfakcjonujące jak gotowane tłuste, zwierzęce pożywienie i są bardziej odżywcze. W setkach tysięcy przypadków ludzie, którzy przyjęli dietę wegańską przeważnie surową z minimalną ilością [...]
[...] przeżywa prawdziwy renesans. Popularny jest również sfermentowany napój maca chicha, do którego często dodaje się rum, robiąc tzw. coctel de maca. Surowe lub gotowane liście maki mają ostry, podobny do rzeżuchy smak i używane są do sporządzania sałatek. Przez wiele wieków mąkę uprawiały tylko nieliczne andyjskie plemiona [...]
[...] człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są wskazane przy cukrzycy. Cebula Sprzyja utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Działa [...]
[...] podażą białka zwierzęcego, którego najlepszym źródłem są ryby, chudy drób, chude gatunki mięs oraz niskotłuszczowe produkty mleczne. Dania powinny być w większości gotowane lub przygotowywane na parze. Należy unikać potraw smażonych i grillowanych. Tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, w przypadku osób stosujących sterydy mogą [...]
[...] podażą białka zwierzęcego, którego najlepszym źródłem są ryby, chudy drób, chude gatunki mięs oraz niskotłuszczowe produkty mleczne. Dania powinny być w większości gotowane lub przygotowywane na parze. Należy unikać potraw smażonych i grillowanych. Tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, w przypadku osób stosujących sterydy mogą [...]
[...] bardzo ważny składnik śródziemnomorskiej diety. Zalecane jest spożywanie warzyw w formie mało przetworzonej - najlepiej w postaci surowej. Oczywiście można spożywać warzywa gotowane, ale np. wskazane jest ograniczenie ilościowe ziemniaków jedynie do niewielkiej porcji. - A warzywa konserwowane octem? - Warzywa konserwowane zastępować mrożonkami [...]
[...] są przerabiane przez ciało na energię. Oczywiście pod warunkiem, że nie jesz ich w postaci nasiąkniętych olejem frytek, chipsów i placków ziemniaczanych. "Jedz kartofle gotowane na parze lub pieczone, aby straciły jak najmniej witaminy C i miały minimalną ilość kalorii" – mówi Eisenberg. Białko: dostarczaj mięśniom paliwa 6 razy dziennie [...]
[...] ANTYOKSYDANTY W ŻYWNOŚCI Zdecydowanie najwięcej znajdziemy ich w warzywach i owocach. Najlepiej jeśli będą to produkty świeże bądź mrożone, a nie konserwowane i gotowane zbyt długo. Generalnie najlepsze są owoce i warzywa mocno nasycone kolorem pomarańczowym i zielonym. Lista najważniejszych produktów o działaniu antyoksydacyjnym, [...]
[...] - powyżej 200 kcal w 100g - łosoś, węgorz. Jako dodatki do grillowanej, czy gotowanej na parze ryby można wybrać ryż z przyprawami, bądź ziemniaki, również z grilla (najlepiej pieczone w folii), do tego gotowane lub świeże warzywa, np. surówka z [...]
[...] pokarmy nie musialy byc zute i nie pobudzaly czynnosci wydzielniczej zoladka.Potrawy powinny byc dobrze rozdrobnione, lagodne pod wzgledem cech organoloptycznych i najlepiej gotowane w wodzie lub na parze, duszone bez uprzedniego osmazania , pieczenia bez tluszczu.Potrawy smazone sa zabronione. Teraz przedstawie wam produkty jakie wedlug tej [...]